Wat is het verschil tussen Banting en het ketogeen dieet?

Raar woord, Banting, wat is het en waar komt het vandaan?

Professor Tim Noakes werkte samen met de Real Meal Revolution aan een programma voor een Low Carb High Fat leefstijl. Tijdens het schrijven gebruikte hij vaak de term LCHF en wilde een eenvoudigere naam. Nadat Noakes het verhaal van William Banting had gelezen (lees het hier) vond hij het mooi om het leefstijlprogramma te vernoemen naar hem. Het bleek ook een fun woord te zijn wat je kunt gebruiken op vele manieren.
“Bant jij al? Ik ben een Banter. Ga ook Banten! Word een Banting Nederlander (BN’er). Dit product is Banting-proof” en verzin zo maar verder. Klinkt toch een stuk leuker dan LCHF?

Het Banting programma is low carb high fat leefstijl met ketogene fase

In tegenstelling tot het ketogeen dieet is bij Banting het lang in ketose zijn niet het doel. De nadruk ligt op het aanleren van een gezonde leefstijl. En het ‘trainen’ van het lichaam om flexibel te kunnen schakelen tussen de vetverbranding en glucoseverbranding. Dit zorgt voor een veel betere gezondheid. De vier fases Observation, Restoration, Transformation en Preservation helpen hierbij. Uiteindelijk is Transformation de ketogene fase, hoewel sommige mensen al tijdens Restoration in ketose raken. Preservation is een versoepeling van de regels zodat je het nog jaren kunt blijven volgen.

Holistisch

Banting is meer een leefstijl met een holistische visie waarbij het eten van volwaardig voedsel voorop staat. Elementen hiervan zijn koolhydraat beperking en gezonde vetten eten. Zo ga je op weg naar een gezonder, energieker en gelukkiger leven.

Quick and dirty

Het standaard ketogeen dieet is er meer op gericht om een snelle omslag te maken naar ketose. Hierbij worden strikte regels gehanteerd voor de hoeveelheid macronutriënten (koolhydraten, vetten, eiwitten) die je per dag moet eten. Deze snelle omschakeling kan voor vervelende bijverschijnselen zoals de ‘ketogriep’ zorgen. Ook wordt de kwaliteit van de voeding nogal eens buiten beschouwing gelaten.  Sommigen zien het ketogeen dieet als een methode om snel veel gewicht te verliezen. Het aanleren van gezonde eetgewoonten is minder belangrijk. Het resultaat kan hierdoor tijdelijk zijn en tegenvallen.

Jouw tool

Begrijp me niet verkeerd, ik ben een groot fan van het ketogeen dieet en vind het zeer effectief. Voorwaarde is wel dat het goed uitgevoerd wordt. Om het tot een succes te brengen moet je over kennis en een flinke portie doorzettingsvermogen beschikken. Het Banting programma neemt je stap voor stap mee op reis naar een leefstijl die je op de lange termijn goede gewoontes oplevert om zelf je gezondheid te verbeteren. Je krijgt de tools aangeleerd en uitgelegd om zelf gezonde doelen te behalen en behouden. Raak je een keer van het pad af, dan weet je wat je moet doen om de draad weer op te pakken. Zo wordt het jóuw manier om je leven een positieve draai te geven.

De Banting Filosofie

 • Is het recht hebben om bestaande overtuigingen op de proef te stellen
 • Is de controle over je leven nemen en leven op je eigen voorwaarden
 • Is het weigeren een status quo te accepteren
 • Is gezonde keuzes maken en weten waarom
 • Is gesterkt worden door wat je eet, niet overweldigd
 • Is ervoor gaan en niet voorbij laten gaan
 • Is niet jezelf tekort doen
 • Is niet afwijzen
 • Is omarmen
 • Is je te goed doen aan heerlijk eten waarvan je dacht dat het verkeerd was
 • Is het vermijden van voedsel waarvan je dacht dat het goed was
 • Is het overwinnen van je verslaving aan suiker en koolhydraten
 • Is ‘ja’ zeggen tegen goede vetten en gezond eten
 • Is ‘nee’ zeggen tegen geraffineerde koolhydraten en bewerkte voeding
 • Is de evolutie op de revolutie

Happy Banting!