Pioppi en Banting, overeenkomsten en verschillen

Het Pioppi Dieet is een bestseller op het moment. En terecht, de Britse Cardioloog Dr Aseem Malhotra liet zich inspireren door het Italiaanse dorpje Pioppi waar de mensen door hun leefstijl gezond oud worden. Hij schreef het boek zonder goeroetaal zodat het voor iedereen te lezen is. Het zorgt ervoor dat er meer aandacht komt voor de rol die leefstijl en voeding spelen voor de gezondheid. Nadat het tv-programma Dokters van Morgen er een uitzending aan besteedde schoot het boek meteen naar de eerste plaats. Nederland omarmt massaal het Pioppi Dieet.

Wat ik jammer vind is dat het Pioppi Dieet wordt genoemd als iets nieuws, en als dieet. Het woord dieet suggereert dat het om iets tijdelijks gaat. Ik vind het meer een leefstijl, iets wat je voor jaren en jaren gaat doen om zo gezond te worden en te blijven. Pioppi is bijna hetzelfde als Banting, wat al sinds de 18eeeuw bestaat, zoals je hier kunt lezen.

De overeenkomsten zijn groot. In beide gevallen gaat het erom dat je echte voeding gaat eten, geen pakjes en zakjes of sterk bewerkt voedsel. Je eet koolhydraatarm en gezonde vetten. Lees hier een artikel van wendyonline.nl over het Pioppi Dieet . Leg dit naast de Banting Lijsten en je ziet dat het op hetzelfde neerkomt.

Het grote verschil met Banting is dat het Pioppi dieet niet tot doel heeft om in ketose te raken en duurzaam over te schakelen op de vetverbranding en metabole flexibiliteit te bereiken. Dat is een gemiste kans. Volgens de website van huisarts Tamara de Weijer kan je na drie weken weer kleine hoeveelheden brood, zilvervliesrijst en pasta aan je menu toevoegen. En dat is jammer want dan raak je niet in ketose en ervaar je ook niet de grote gezondheidsvoordelen daarvan.

What’s in a name?

Begrijp me niet verkeerd, ik ben heel blij met de komst van dit boek. Eindelijk bereikt de LCHF (low carb high fat) boodschap het grote publiek. Dat maakt het voor mij als Banting Coach makkelijker om bij meer mensen aansluiting te vinden. Het gaat er tenslotte niet om welke naam een bepaald programma of boek heeft, als het maar werkt. En werken, dat doet het. De LCHF leefstijl is een inmiddels bewezen en wetenschappelijk onderbouwde manier om diabetes type 2, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, metabool syndroom, overgewicht, PCOS, acné, vermoeidheidsproblemen, depressie, prikkelbare darm syndroom en vele andere klachten te verlichten en vaak zelfs te verhelpen.

In Nederland is Banting nog niet zo bekend. Wist je dat Banting in Zuid-Afrika al sinds 2013 de meeste populaire leefstijlmethode is? Professor Tim Noakes, die het Banting programma heeft ontworpen, en Dr. Aseem Malhotra ondersteunen beiden de LCHF leefstijl. Ze werken dan ook regelmatig samen en ontmoeten elkaar op diverse gelegenheden. Vandaar dat ik van harte de aandacht voor het Pioppi Dieet verwelkom. Dus of je het Pioppi of Banting noemt, ben je op zoek naar een gezondere leefstijl en wil je van een aantal klachten af, ga het gewoon doen en ervaren. Koop een van de boeken van Prof Tim Noakes via deze link . Download de Banting Lijsten en je kunt aan de slag.

Gezond Dorp

Het Gezonde Dorp Leende is een mooi voorbeeld van hoe effectief Banting is. Een heel dorp ging daar eten volgens de Banting principes en haalde vergelijkbare resultaten als de deelnemers in het programma van “Dokters van Morgen” die het Pioppi Dieet volgden.

Hoe verder

Heb jij een goede start gemaakt met je voeding aan te passen volgens de Pioppi richtlijnen en heb je een duwtje in de rug nodig om verder te komen? Stap over op Banting en ga voor langdurig resultaat. Bij het Banting programma krijg je persoonlijke begeleiding en werken we aan een duurzame verbetering van je voeding en leefstijl zodat je er jaren plezier van zult hebben. En het mooie is, mijn begeleiding wordt deels door de meeste zorgverzekeraars vergoed. Kijk hier voor meer informatie.

Waar Pioppi stopt… gaat Banting verder.

Happy Banting!