Banting

Kijk op de pagina Banting voor meer informatie.

Ik werk vanuit de Orthomoleculaire Geneeskunde en kPNI. Deze twee begrippen worden hieronder kort voorgesteld.

Orthomoleculaire Geneeskunde

De Orthomoleculaire Geneeskunde gaat over micronutriënten (vitamines, mineralen etc.) in de voeding. Ik spreek liever over Nutritionele Geneeskunde, omdat hier voeding in al haar vormen wordt ingezet. Buiten het gebruik van micronutriënten is ook whole food en behandeling met extracten uit kruiden en planten een belangrijk deel van de behandeling. De manier waarop ik werk past in de wetenschap van de kPNI. Dit filmpje legt in een notendorp uit wat Orthomoleculaire Geneeskunde is.

Klinische Psycho-Neuro-Immunologie (kPNI)

KPNI is de wetenschap die zich op praktische wijze bezighoudt met de interactie tussen de psyche, het immuunsysteem, het neurologisch systeem en de hormoonhuishouding. En wat is de invloed van verstoring hiervan op het menselijk organisme? In het licht van de evolutie wordt gezocht naar het hoe en waarom van aandoeningen waarbij energie de grootste rol speelt. Energie en energieverdeling zijn onlosmakelijk verbonden aan het ontstaan van ziektebeelden. In de kPNI-therapie is het herstellen van energie van groot belang.

Werkingsmechanismen

Het opsporen van verstoorde werkingsmechanismen en het herstel ervan staan hier centraal. Als het ware draaien we de film terug om de echte oorzaak te vinden. Onderdeel van de behandeling is ‘deep learning’. Als je niet weet waarom je hebt wat je hebt, dan kan je er ook niets aan doen. Daarom leg ik je uit wat de verstoorde werkingsmechanismen zijn, zoals: laaggradige ontsteking, insulineresistentie, cortisolresistentie of juist deficiëntie. Vaak geeft deze kennis al rust. Begrijpen is deel van het herstel.

Oplossen van het probleem

Je ziet dan ook dat elk probleem in principe opgelost kan worden. Het beïnvloeden van de werkingsmechanismen en de interacties in het lichaam leiden tot herstel van de aandoening. Dit gebeurt met behulp van voeding, beweging en gedragsverandering. Supplementen en fythotherapeutische middelen en bepaalde intermitterende prikkels (zoals koud douchen, ademhalingsoefeningen en vasten) worden ingezet ter ondersteuning van de therapie.