The Banting Story

Van oorsprong at de mens al LCHF (Low Carb High Fat). Met de komst van de landbouw gingen we meer koolhydraten eten (granen, bonen) en raakten we van ons oorspronkelijke voedingspatroon af.

William Banting

Banting is geïnspireerd op William Banting (1796 – 1878), een befaamde Londense begrafenisondernemer die het Britse Koningshuis tot zijn klantenkring mocht rekenen. Hij was obees en wilde graag afvallen. Hij vroeg zijn arts William Harvey om raad. Harvey had kort daarvoor lezingen bijgewoond over de werking van koolhydraten, suikers en insuline in het lichaam. Hij concludeerde dat het beperken van koolhydraten en suikers de sleutel was voor patiënten met obesitas. Hij zette zijn patiënt op een LCHF-dieet. Banting was snel zijn overgewicht kwijt en vond dat zo bijzonder dat hij daar in 1863 een boekje over schreef ‘Letter On Corpulence Addressed to the Public’. In de tijd daarna verschenen varianten op het dieet van Banting. Volgens de een moesten er meer eiwitten gegeten worden en minder vet. Volgens de ander was juist vet belangrijker. Deze discussie is tot op de dag van vandaag nog steeds gaande. Wel is iedereen het erover eens dat het beperken van koolhydraten essentieel is.

Low Carb High Fat

Na uitgebreid onderzoek in Europa en de Verenigde Staten werd het dieet in medische opleidingen de norm voor de behandeling van obesitas. Dit bleef zo tot de Tweede Wereldoorlog. Daarna is het dieet uit de medische boeken verdwenen. Daarvoor in de plaats kwam een compleet tegenovergestelde behandeling, namelijk het nog altijd populaire ‘Low Fat High Carb’ dieet; weinig vet en veel koolhydraten. Deze ommezwaai heeft tot heden rampzalige gevolgen voor onze gezondheid.

Tim Noakes

Tim Noakes, professor in sport- en bewegingswetenschappen aan de universiteit van Kaapstad in Zuid-Afrika, heeft veel onderzoek gedaan naar de relatie tussen voeding, gezondheid en energie. Hij zette vraagtekens bij de wetenschap achter de oorzaak van obesitas, hart- en vaatziekten, diabetes en andere ziektebeelden

In 2012 ontmoette Noakes de bekende TV-chef Jonno Proudfoot die ook een grote belangstelling had voor sportvoeding. In samenwerking met Jonno en voedingsdeskundige Sally-Ann Creed ontwikkelden ze op basis van Tims onderzoeken een voedingsplan. Dit verscheen in een boek getiteld ‘The Real Meal Revolution’. Dit boek werd een enorm succes.

Real Meal Revolutie

In Nederland verscheen het boek eerst onder de titel ‘De Real Meal Revolutie’. De titel werd later gewijzigd in ‘Koolhydraatarm, Suikervrij en Vetrijk’. Er is ook een boek speciaal voor kinderen en het hele gezin getiteld ‘Super Eten voor Superkinderen’.

In Engelstalige landen is het Banting leefstijlprogramma van de The Real Meal Revolution inmiddels een begrip. Ruim 300.000 mensen deden al mee en hebben hun leven veranderd.

Vanaf nu kan je bij Banting Nederland dit programma volgen bij Gecertificeerd Banting Coach Louisette Blikkenhorst. Kijk bij het aanbod voor meer informatie.